Historiaa

Miesten ryhmä aloitti toimintansa Kemissä syyskuun alussa 2011, jolloin mukana oli 2–3 osallistujaa. Ryhmän koko kasvoi syyskuun 2012 loppuun mennessä 40–50 osallistujaan. Kokoontumisiin on osallistunut vähäisimmilläänkin 20 henkilöä. Ryhmän perustaminen oli allekirjoittaneen idea. Ryhmä toimi vuoden 2012 loppuun asti Osallisena Suomessa -hankkeen (maahanmuuttajien koulutuksen kehittämishanke) alaisena.

Useat eri kansallisuudet ja kulttuurit ovat olleet edustettuina ryhmän ja jatkossa yhdistyksen toiminnassa alusta lähtien. mm. afganistanilaiset, irakilaiset, iranilaiset, venäläiset, kurdit, turkkilaiset, tansanialaiset, brittiläiset, ukrainalaiset, kenialaiset, nigerialaiset, nepalilaiset, bangladeshilaiset, intialaiset, vietnamilaiset, suomalaiset, kongolaiset, zambialaiset, zimbabwelaiset, burmalaiset, gambialaiset, somalilaiset ja niin edelleen.

Mister´s ry syntyy

Vuoden 2013 alusta lähtien miesten Mister´s -ryhmä on toiminut itsenäisesti, noudattaen samoja periaatteita ja toimintatapoja kuin osallisena Suomessa -hankkeen aikanakin. Sama kansallisuuksien kirjo ja taustojen moninaisuus on säilynyt edelleen.

Miesten ryhmä on kasvanut vuosien aikana, ja se rekisteröitiin viralliseksi yhdistykseksi (Mister´s Ry) keväällä 2014.

Osallistujat

Olemme saaneet aikaan todella hienoja tuloksia, ja pyrimme jatkossakin edistämään maahanmuuttajien yhteiskuntaan sopeutumista, sekä osallistumista yhteisten asioiden hoitoon. Olemme pystyneet edistämään kulttuurienvälistä vuorovaikutusta ryhmän sisällä, sekä luomaan yhteishenkeä haasteellisessa monikulttuurisessa ympäristössä. Yhdistyksen tapaamisiin ja toimintaan on osallistunut pakolaisia, turvapaikanhakijoita, kansainvälisiä opiskelijoita, sekä myös muista syistä Suomeen tulleita ulkomaalaisia.

Yhdistyksen jäsenet ovat saaneet uusia ystävyyssuhteita, päässeet osallistumaan yhteisiin toimiin ja keskusteluihin.  Nämä yhteiset aktiviteetit edistävät sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tasavertaisuutta, sekä luovat osallistujille yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden tunnetta.  Toiminta on hyödyttänyt myös paikallista yhteisöä. Maahanmuuttajat ovat kehittäneet sosiaalisia vuorovaikutustaitojaan työskennellessään yhteistoiminnassa ryhmän tavoitteiden hyväksi.  Yhteistoiminnassa ei ole sallittu syrjintää, vaan jokaista yksilöä on kohdeltu tasa-arvoisesti riippumatta hänen sosiaalisesta asemastaan, ihoväristään, rodustaan, kulttuuristaan, uskonnostaan, sukupuolestaan, vammaisuudestaan tai vankilatuomio-taustastaan.

Monikulttuuriset ryhmät

Yhdistyksen monikulttuurisissa kerhoissa opiskellaan suomen kieltä ja sen käytön kehittämistä, tietokoneen käyttöä (tietotekniikan perusteet) sekä ympäristönhoitoa. Ryhmäläiset saavat tarvitessaan kriisineuvontaa, sosiaalineuvosta ja työhönvalmennusta, sekä apua esimerkiksi työharjoittelupaikkojen hakemiseen.  Vapaaehtoistyöhön osallistuminen on myös mahdollista.  Yhdessä harrastamme monipuolisesti liikuntaa ja urheilua sekä sisällä että ulkona. Joka kesä yhdistys osallistuu jalkapallon puulaakisarjaan.

Ryhmätoimintaan osallistujat ovat toisiaan tukien löytäneet harjoittelupaikkoja sekä myös vakinaisia työpaikkoja.  Tämän lisäksi useat osallistujat ovat luoneet uusia ystävyyssuhteita, niin toisiin maahanmuuttajiin, kuin myös paikallisen väestön edustajiin, sekä samalla oppineet uusia asioita eri kulttuureista. Usein kokoontumisissamme ja ulkoilmatapahtumissamme on osallistujina myös syntyperäistä paikallista väestöä.  Monet ovat löytäneet ryhmän toiminnan kautta uusia harrastuksia.

Tavoitteet

Mister´s ry:n päämääränä on tukea maahanmuuttajien osallistumisen mahdollisuuksia, vahvistaa heidän sosiaalisia verkostojaan, lisätä yhteisöllisyyttä sekä edistää kaksisuuntaista kotoutumista Meri-Lapissa järjestölähtöisesti. Tavoitteena on tarjota ohjausta, neuvontaa ja toimintaa elämänhallinnan ja toimintakyvyn vahvistamiseksi. Mister´s ry kehittää menetelmiä ja kehittyy kotoutumisen edistämiseksi.  Sen toimintaperiaatteena on kotoutuminen, joten kohderyhmänä on myös alueen kantaväestö.  Toiminnan kautta pyritään parantamaan yhteisöllisyyttä sekä yhteydenpitoa naapuruston asukkaiden ja organisaatioiden, kuten seurakuntien, järjestöjen, perheiden ja koulujen välillä. Ne ovat tärkeitä tekijöitä, kun puhutaan kotouttamisen haasteista.

Toimintaympäristö

Olemme ottaneet haasteeksi sellaisten ikävien tilanteiden estämisen, joita esiintyy liian monessa kunnassa ja yhteisössä.  Tilanteiden, joissa maahanmuuttaja kohtaa tiedon puutetta, rajoitettua yleistä hyvinvointia tai puutteellisia kotouttamistoimia.  Itse asiassa sellaisissa kunnissa ja yhteisöissä on vakava riski hyväksikäytölle, psyykkisiin sairauksiin, itsetuhoiseen käyttäytymiseen, nälkälakkoihin ja väkivaltaisuuksiin maahanmuuttajien ja valtaväestön välillä.  Epäoikeudenmukainen kohtelu, puutteelliset kotouttamistoimet ja yhteistyön puute maahanmuuttajia kohtaan ovat kuntien osalta potentiaalinen riski ja haaste laadukkaitten palvelujen tuottamiselle.  Tämän estämiseksi ja kaksisuuntaisen kotoutumisen edistämiseksi Mister’s ry tekee jatkossakin työtä suurella sydämellä.